Är du en av dem som lider av dålig andedräkt eller oroar du dig för att du ska få det? Ingen fara, det finns sätt för att enkelt förebygga dålig andedräkt och mota bort den om den uppkommer. Det handlar om bra kost och god munhygien!

Vi har tidigare skrivit om hur du får naturligt vita tänder och slipper tråkiga missfärgade gaddar. Men nu ska det handla om något annat som många kan tycka är pinsamt. Nämligen dålig andedräkt. Men det finns lösningar på problemet med att lukta illa i munnen, och det får du veta mer om här.

Så förhindrar du dålig andedräkt

Många tror att dålig andedräkt kommer från magen, och så kan det vara ibland, men oftast handlar det om munhygien, eller om att du kan ha ätit något som doftar starkt. Det bästa är at rengöras munnen noga, och då även mellan tänder där det kan fastna matrester och även rengöra tunga och gom. Ett annat tricks är att använda tandkräm som innehåller zink. Men det är också bra att låta proffs undersöka din mun regelbundet, då tänder som inte är friska eller spruckna kan lukta illa när det hamnar matrester i kläm.

”Om man är torr i munnen och har för lite saliv brukar man ha lättare för att få dålig andedräkt. Då brukar jag rekommendera att man blir ännu petigare med sin munhygien och håller munnen fuktad genom att suga på sockerfria tabletter eller tugga på tuggummi”, säger tandläkaren Anne till Metro.

Undvik detta för luktfri mun

Det kan också, förutom att hålla en god munhygien, vara bra att veta vad du ska undvika om du inte vill att det ska stinka ur din mun. Vitlök, mejerier, stark mat, alkohol, snus och rökning bidrar till dålig andedräkt och bör undvikas av den som känner sig orolig eller är drabbad.