Vi människor är ju inte alla stöpta i samma form, men väldigt ofta verkar klädtillverkarna tro det. Alla plagg av en viss typ har samma proportioner mellan längden och bredden. Som tur är går det att köpa både måttsydda och skräddarsydda skjortor på nätet, och då kan man få ett plagg som stämmer överens med hur den egna kroppen ser ut.

Att det blivit bättre med vissa plagg kan vi faktiskt tacka amerikaniseringen för: det har länge gått att få jeans och andra amerikanska byxor i tumstorlekar, exempelvis 29-32 eller 34-30. Många olika kroppsformer har därför fått plats i ett par jeans eller chinos. Nu är turen kommen till skjortorna, även om det naturligtvis gått att få dem uppsydda efter sina mått längre. Det har bara blivit billigare och enklare tack vare internet.

Begreppen måttsytt och skräddarsytt förväxlas ofta, och därför kan det vara på sin plats att reda ut förvirringen. Måttsydda plagg är hopsydda av delar som skurits till i förväg i olika standardlängder, och där man enkelt kan anpassa delarna efter kunden. Skräddarsydda plagg består däremot av delar som skurits till specifikt för den aktuella kunden. Det finns därför större möjlighet att just skräddarsy plagget för kunden, och varje skräddarsytt plagg blir unikt.