VI kan många gånger känna oss stressade och inte riktigt hinna med allt vi önskar. Ibland kan stressen vara påtaglig och vi kan börja må sämre och skärma av oss mer från andra och oss själva. Livet känns både lättare och bättre när vi mår bra, det gäller bara att hitta vägen dit.

Hur ska vi då göra för att känna att vi lever och få till en bra tillvaro med ökad psykisk och fysisk hälsa? Många gånger kan det vara svårt att hinna med sig själv mellan arbetsliv och fritid. Det gäller att vara bestämd och försöka få till en struktur som både är spontan och ganska regelbunden. Det gäller även att tycka om sig själv och få känna att man är värd något extra då och då. Det kan vara allt ifrån att ta med vännerna och äta hotellfrukost en söndag till att unna sig massage som verkligen kan vara bra för avslappningen. Att försöka vara aktiv även under vardagar är också något att tänka på för att höja kvalitén så mycket det går.

Några vardagstips

Ta vara på tiden och försök att hitta en balans mellan aktiviteterna. Att vara fysisk aktiv i någon form minskar både risken för att bli sjuk men motverkar också bland annat depression. Det är smart att ha en lista på vad som ger ökad livskvalité och vad som planeras att så småningom bli en rutin i veckan. Här kommer några tips:

  • Rör på dig! Att ta en promenad eller Power walk är guld värd och det rekommenderas att vi gör det 30 minuter om dagen. Finns tiden är det bra att försöka gå till jobbet, annars är det en bra aktivitet att göra innan sänggående.
  • Ät rätt! Men också gott, bry dig om vad du får i dig och värdesätt sina måltider. Det är trist att äta själv men tänk på att det bara finns en av dig och att du är värd det bästa.
  • Omge dig med rätt personer. Det är av yttersta vikt att inte isolera sig utan försöka att träffa vänner även på vardagar. Se över vilka du umgås med och tillbringa bara tid med de som ger positiv energi och där ni har ett samspel.

Detta är en bra början som sedan kan övergå till fasta rutiner och dagar för att satsa på välmående alla dagar i veckan!v